Een bijzondere tomaat: Principe Borghese

Deze oude Italiaanse heirloom uit de regio Toscane is dé traditionele variëteit tomaat om de heerlijke Italiaanse zongedroogde tomaten te produceren. Een heirloom ('erfstuk') is een oude variëteit die door telers en kwekers generaties lang angstvallig bewaard is en dus vaak een zeer oud ras is waar nooit aan gesleuteld is.

De Principe Borghese levert grote clusters van kleine, rode ovale vruchten op. Die vruchten bevatten veel vruchtvlees, weinig vocht en zeer weinig zaden. Geen wonder dat deze tomaten de eretitel van Principe ('Prins') hebben gekregen. De familie Borghese was vanaf de dertiende eeuw een van de machtigste families in Italië, die zelfs een paus heeft voortgebracht.
[Foto: Tomatenzaden.nl]
Nadat de stekjes vanuit zaad zijn opgekweekt dienen de tomatenplanten in de volle zon geplant te worden in een vruchtbare, goed gedraineerde ondergrond. Omdat deze variant zoveel tomaten kan opleveren is het een goed idee om de gewichtige clusters van tomaten te ondersteunen.

Men dient wel rekening te houden met het feit dat het de zon is die uiteindelijk de volle smaak aan de tomaat zal geven. Dat betekent dat een slechte of matige zomer zal resulteren in duidelijk minder smaakvolle tomaten.

Nadat de tomaten gerijpt zijn worden ze met tak en al ondersteboven opgehangen op een zonnige en dus warme plek. Daar laat men ze langzaam indrogen.

No comments:

Post a Comment