Een bijzondere tomaat: Valencia

Als je de naam Valencia hoort dan kan het niet anders dan dat je denkt aan die zonovergoten Spaanse kustplaats, maar deze tomaat komt toch echt uit de Verenigde Staten. Het is een heirloom uit de noordoostelijke staat Maine.

Uiteraard gaan er een paar verhalen waarom deze tomaat de naam Valencia heeft gekregen. Sommigen zeggen dat hij wel erg veel lijkt op de sinaasappels waar de regio Valencia bekend om staat en dat hij daarom die naam heeft gekregen. Anderen verklaren dat de oorsprong van deze tomaat mogelijk toch in Valencia gezocht moet worden en dat hij ooit naar de Verenigde Staten is overgebracht, maar dat die kennis in de geschiedenis verloren is gegaan.

Omdat in Maine de winter wel erg vroeg kan invallen en soms tot diep in het voorjaar kan aanhouden lijkt de Valencia een perfecte keus voor dit klimaat. Hij doet het goed in die noordelijke streken en zou dus ook in Nederland succesvol geteeld kunnen worden. Van zaad tot oogst duurt ruwweg 76 dagen.
[Foto: www.tomatenzaden.nl]
De tomaten hebben een volle en complexe tomatensmaak, die soms wordt beschreven als ietwat ananasachtig, met een goede balans tussen zoet en zuur. De Valencia is vlezig met weinig zaadjes. Deze feloranje ronde tomaat weegt gemiddeld zo'n 250 gram.

In Amerika dreigt de Valencia wat in de vergetelheid te raken. Toch zijn er redenen genoeg om hem hier uitgebreid aan te gaan planten.

Wil je eens proberen om deze bijzondere tomaat op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

1 comment:

  1. Dit jaar (2013) had ik Valencia ook staan. "Valencia, een sappige zoetzure vleestomaat. Lekker zoet, sappig en aromatisch vruchtvlees. Sinaasappelkleurige schil. Laatrijpend ras." De foto's staan op http://picasaweb.google.com/gdekinder/Tomaten2013?feat=directlink

    ReplyDelete