Tomaten en hart- en vaatziekten

Het was al iets langer bekend[1] dat lycopeen, de kleurstof in de schil van tomaten, er voor kon zorgen dat LDL, de 'slechte' versie van cholesterol, zich minder goed kon hechten aan de vaatwanden. Omdat in Zuid-Europa traditioneel veel meer tomaten worden geconsumeerd blijkt dat juist daar minder hart- en vaatproblemen ontstaan dan in Noord-Europese landen.

Maar nu is middels een wetenschappelijk onderzoek[2] overduidelijk aangetoond dat het eten van tomaten en andere voedingsmiddelen, die rijk zijn aan de anti-oxidant lycopeen, de kans op het krijgen van een beroerte met wel 55 procent kan verminderen. Hoe meer consumptie van lycopeen, hoe minder kans op problemen. Lycopeen wordt in verband gebracht met het remmen van de productie van cholesterol, het voorkomen van bloedstolsels en het samenklonteren van bloedplaatjes.
Ach, zo zal een zeurpiet zeggen, dit onderzoek heeft niet aangetoond dat het eten van veel tomaten de kans op een beroerte kan verminderen, maar alleen dat mensen met een hoog gehalte aan lycopeen minder kans hebben. Het is een beetje onzinnige opmerking omdat je het stofje toch via groenten en fruit tot je zal moeten nemen.

Hoewel tomaten bekend staan om hun hoge gehalte aan lycopeen, zitten ook rode paprika's, papayas en watermeloenen boordevol met dat zo gezonde stofje. Mocht je je vervolgens afvragen waarom die lycopeen wel in paprika's zit en niet in chilipepers - het zijn tenslotte allebei Capsicums - dan is het antwoord dat ze wel degelijk in rijpe rode chilipepers aanwezig zijn, maar in een veel geringere hoeveelheid.

Misschien is het een interessante suggestie om - net zoals men in Angelsaksische landen doet - onze patat te gaan eten met gezonde ketchup in plaats van de zo ongezonde mayonaise. Je vervangt iets dat ongezond is door iets wat supergezond lijkt te zijn.

[1] Nyyssönen et al: LDL oxidative modification and carotid atherosclerosis: Results of a multicenter study in Artheriosclerosis - 2012
[2] Karppi et al: Serum lycopene decreases the risk of stroke in men: A population-based follow-up study in Neurology - 2012

No comments:

Post a Comment