Tomaten en ontstekingreacties

Er zijn nogal wat factoren die kunnen leiden tot hogere ontstekingswaarden in het bloed. Genoemd worden depressieve klachten en een ongezonde leefstijl, roken, fysieke inactiviteit en overgewicht.

Dit is de uitkomst van een proefschrift[1] van Hester Duivis. Ze onderzocht of depressie en ontstekingsmechanismen met elkaar in verband staan. Zowel bij oudere hartpatiƫnten, gezonde volwassenen en adolescenten bleek dat het geval te zijn. Opvallend was dat vooral mensen, die vaker last hebben van depressieve gevoelens, hogere ontstekingswaarden hadden. Dit verklaart mogelijk de grotere kans die depressieve mensen hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten alsook de slechtere prognose voor patiƫnten met hart- en vaatziekten.

Verder onderzoek[2] leek aan te tonen dat depressieve gevoelens hogere ontstekingswaarden (IL-6 en hsCRP) voorspelden bij patienten met hart- en vaatziekten, maar dat hogere ontstekingswaarden niet de depressieve gevoelens konden voorspellen.

Overgewicht is dus een factor voor hogere ontstekingswaarden. Uit recent onderzoek[3] is gebleken dat ook het drinken van een dagelijks glas tomatensap die ontstekingswaarden (IL-6, IL-8 en TNF-alpha) behoorlijk kan laten dalen. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het verhogen van de consumptie van tomatensap een nuttig instrument kan zijn om de kans te verlagen op het krijgen van bepaalde ziektebeelden, die te maken hebben met die verhoogte ontstekingswaarden in het bloed zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

[1] Duivis: Depression and inflammation; a life perspective - 2012 
[2] Duivis et al: Depressive symptoms, health behaviors, and subsequent inflammation in patients with coronary heart disease: prospective findings from the heart and soul study in American Journal of Psychiatry - 2011 
[3] Gvavipour et al: Tomato juice consumption reduces systemic inflammation in overweight and obese females in British Journal of Nutrition - 2012

No comments:

Post a Comment