Een bijzondere tomaat: Granny Smith

Ja, ik weet het: een Granny Smith is een groene, heerlijk zurige appel. Het is een zogenaamde cultivar die stamt uit Australië waar hij in 1868 voor het eerst werd geoogst. De appel vernoemt Maria Ann Smith (1799-1870), de vrouw die het geluk had om de boomgaard te bezitten waar deze appel het levenslicht zag.

Maar omdat deze bijdrage over tomaten gaat is het goed om te weten dat er ook een tomaat bestaat met de naam Granny Smith. De naam van deze tomaat is goed gekozen want het betreft hier een (vrijwel) groenblijvende tomaat met een stevige bite. De smaak wordt omschreven als zurig en dat is - volgens kenners - eigenlijk zoals een echte tomaat zou moeten smaken.
[Foto: www.tradewindfruit.com]
Met andere woorden: de Granny Smith is een tomaat die lijkt op een appel en ook de textuur heeft van een appel. Maar zonder klokhuis en met erg weinig zaadjes. It's the best of both worlds.

Door zijn stevigheid is deze tomatenvariant bijzonder geschikt om te bakken, te grillen of onderdeel te worden van een knapperige salade.

Granny Smith's zijn behoorlijk grote tomaten en wegen tot zo'n 300 gram per stuk. Daardoor zal de struik ook enige ondersteuning nodig hebben.

No comments:

Post a Comment