Een bijzondere tomaat: Oxhart Pink

In de supermarkt treffen we tegenwoordig wel wat meer variëteiten tomaten aan dan vroeger het geval was. Dat heeft vooral te maken met de klachten van onze oosterburen die op een gegeven ogenblik zeurden over het gebrek aan smaak van de uit ons land geïmporteerde tomaten. De producenten reageerden op die klachten door tomaten te gaan leveren met meer smaak en zodoende kennen we nu ook de trostomaatjes, de roma-tomaatjes, de cherrytomaatje en de vleestomaten.

Het lijkt soms net alsof we nimmer heerlijke tomaten hebben gekend die boordevol smaak en structuur waren. Dat is dus een duidelijke misvatting want lang voordat de massaproductie de tomaat onder handen nam waren er onnoemelijk veel rassen en variëteiten, die thans volslagen onbekend zijn.
[Foto: www.tomatenzaden.nl]
De Oxhart Pink is een zogenaamde heirloom of heritage tomaat van ene heer Geza Korbely uit Hongarije. De naam Oxhart Pink is goed gekozen omdat de tomaat de vorm en het formaat heeft van een koeienhart en ook nog eens roze van kleur is. Van deze tomaat wordt gemeld dat hij een uitzonderlijke goede smaak heeft met een perfecte balans tussen zoet en zuur. Hij heeft een stevig vruchtvlees en is daardoor een perfecte keus om je boterham mee te beleggen. De zeer productieve tomatenplant kan een behoorlijk formaat bereiken en de bladeren doen denken aan varens. De tomaten kunnen een gewicht bereiken van wel 500 gram per stuk.

Er bestaan verschillende variëteiten Oxhearts. Om enkele bekende te noemen: de Amish Paste met een ietwat langwerpige hartvormige vorm, de German Red Strawberry met een aardbei-achtige vorm en een iewat zurige smaak, de Japanese Oxheart die bekend staat om zijn roze tomaten en een hoge opbrengst en de Shilling Giant met zijn rode zeer grote tomaten.

Wil je eens proberen om deze bijzondere tomaat op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen. 

No comments:

Post a Comment