Tomaten en Depressies

Een team van Chinese en Japanse wetenschappers heeft ontdekt dat het regelmatig consumeren van tomaten of producten waarin veel tomaten zijn verwerkt, zoals ketchup, de kans op het krijgen van depressie met wel 50 procent vermindert. [1]

De onderzoekers stelden 986 Japanners van 70 jaar en ouder een serie vragen over hun dieet, psychologisch welbevinden en het mogelijk hebben van depressies of depressieve gevoelens. Bejaarden zijn extra gevoelig voor depressies omdat ze steeds meer last krijgen van ouderdomsgerelateerde ziektebeelden en het idee krijgen dat hun lichaam hen in de steek laat.

Men ontdekte dat degenen die twee tot zes keer per week tomaten op het menu hadden staan 46 procent minder kans hadden op het krijgen van een depressie dan degenen die minder dan een keer per week tomaten aten. Zij die iedere dag tomaten aten hadden zelfs 52 procent minder kans op het krijgen van een depressie.
Men ontdekte ook dat het eten van andere groenten, waaronder kool, wortel, ui en pompoen, geen enkel effect had op (de symptomen van) een depressie.

Onderzoeksleider Dr Kaijun Niu meende dat de resultaten van het onderzoek duidelijk maankten dat het volgen van een dieet dat rijk is aan tomaten kan helpen om het ontstaan van depressies tegen te gaan.

In het onderzoek werd gesuggereerd dat het hoge niveau van lycopeen, de krachtige roodgekleurde anti-oxidant in tomaten voor het effect verantwoordelijk kon zijn. Al eerder in 2012 was bij een Fins onderzoek ontdekt dat lycopeen de kans op het krijgen van een hartaanval met wel 55 procent kon verminderen.

[1] Niu et al: A tomato-rich diet is related to depressive symptoms among an elderly population aged 70 years and over: A population-based, cross-sectional analysis in Journal of Affective Disorders - 2013

No comments:

Post a Comment