Hoe zoet een voedingsmiddel is heeft niet noodzakelijkerwijs te maken met de hoeveelheid suikers. Onderzoekers[1] hebben dat idee getest met behulp van tomaten: testpersonen meenden dat een tomatenras, de Matina, twee keer zo zoet was dan de Yellow Jelly Bean, terwijl juist de Matina minder suikers bevatte dan zijn gele familielid. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat ook de vluchtige stoffen – chemische stofjes in het fruit dat aroma doet ontstaan – een belangrijke rol spelen bij de impressie van zoetheid.
[Foto: http://hos.ufl.edu/kleeweb/flavorresearch.html] |
Mogelijk versterken die vluchtige stoffen het effect van suikers in de hersenen. Tegelijkertijd bestaan er in de tomaat vluchtige stoffen met het tegengestelde effect. Dat alles betekent dat de wetenschappers weer aan het werk moeten om tomaten te ontwikkelen met veel goede vluchtige stoffen, waardoor tomaten en producten waarin tomaten verwerkt zijn, zoet blijven smaken, terwijl er nog minder natuurlijke suikers inzitten dan nu het geval is.
[1] Tieman et al: The chemical interactions underlying tomato flavor preferences in Current Biology - 2012
[2] Tiaman et al: Identification of loci affecting flavour volatile emissions in tomato fruits in Journal of Experimental Botany - 2005
No comments:
Post a Comment