Tomaten en Borstkanker

Nieuw wetenschappelijk onderzoek[1] lijkt aan te tonen dat tomaten de kans op het ontstaan van borstkanker kunnen verminderen. Het maakt dan niet uit in welke vorm je die tomaten inneemt. Zelfs wanneer iemand maar voor een beperkte periode tomaten, tomatensap, tomatensoep of ketchup consumeert wordt er door het lichaam al meer van een hormoon aangemaakt, waarvan gedacht wordt dat deze bescherming biedt tegen borstkanker.

Het onderzoek wijst uit dat het dagelijks drinken van een glas tomatensap het lichaam al voldoende lycopeen, de kleurstof die de tomaat zijn rode kleur geeft, binnenkrijgt om de aangetoonde effecten te krijgen. Van die lycopeen was al bekend dat het werkzaam is tegen het ontstaan van prostaatkanker (zie hier).
Wetenschappers maten gedurende een tien weken durende test de hormoonniveaus voor en na de test bij 70 vrouwen van 55 jaar en ouder. Alle vrouwen waren te dik en hadden allemaal een naast familielid, die ooit borstkanker had gehad. Die omstandigheden plaatsten de deelnemende vrouwen in een risicogroep. De resultaten waren opmerkelijk: de hoeveelheid lycopeen in één dagelijks glas gedurende de testperiode verhoogde het niveau van het hormoon adiponectine met negen procent. Adiponectine is een hormoonachtige proteïne die een rol speelt bij de regulatie van glucose en de regulatie van vetniveaus.

Aangezien een te hoog lichaamsgewicht een belangrijke factor is bij het ontstaan van borstkanker is het reguleren van vetniveaus van groot belang. “De resultaten onderstrepen ook het belang van het voorkomen van obesitas,” verklaart hoofdonderzoekster Adana Llanos.

[1] Llanos et al: Diet rich in tomatoes may lower breast cancer risk in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism - 2013

No comments:

Post a Comment