Een bijzondere tomaat: Currant Sweet Pea

De Currant Sweet Pea is noch een krent (currant), noch een zoete erwt (sweet pea), maar is de naam van een wilde tomatensoort die inheems is in Ecuador en Peru. Hij heeft op een natuurlijke wijze zijn leefgebied uitgebreid en kan nu ook worden aangetroffen op de Galapagos Eilanden.

De wetenschappelijke naam van de tomaat is Solanum lycopersicum, maar die van de Currant Sweet Pea is Solanum pimpinellifolium. Dat betekent dat het niet een ras of variant is van de ‘normale’ tomaat, maar een geheel aparte soort. Hoewel je op diverse Engelstalige websites kunt lezen dat het een heirloom is, dient deze melding met een korreltje zout genomen te worden. Deze tomatensoort moet nog steeds als wild beschouwd te worden omdat hij nog niet gedomesticeerd is. Zoals hij in onze contreien kan groeien, groeit hij ook in het wild.
De Currant Sweet Pea levert een enorme hoeveelheid piepkleine tomaten met een diameter van circa 0,5 centimeter. Die heerlijk zoete tomaten groeien aan een forse, wat bossige plant. De plant is zeer geschikt om in een pot te laten groeien. De tomaten zijn perfect om door een gezonde salade te strooien.

Deze wilde tomatensoort is tegenwoordig heel belangrijk geworden omdat hij bestand is tegen een aantal virusziekten. Men probeert deze resistentie in te bouwen in de gewone tomaat.

Wil je eens proberen om deze bijzondere tomaat op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment