Een bijzondere tomaat: Gigantomo

In Groot-Brittannië is recent de grootste tomaat ter wereld geïntroduceerd. De Gigantoma is ongeveer 12 keer zo groot als een reguliere tomaat. Gigantomas hebben een doorsnede van 25 centimeter. Eén enkele tomaat kan derhalve een familie van vier personen voeden en één plak van een Gigantoma kan een hele hamburger verbergen.

Kwekers in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wisten deze nieuwe variëteit te ontwikkelen na bijna 20 jaar research. Simon Crawford, een van de belangrijkste kwekers in Engeland werd gevraagd om het werk voort te zetten van Paul Thomas, een Amerikaanse kweker die 15 jaar van zijn leven had besteed aan het kweken van een enorme tomaat die ook nog eens goed smaakte.
Thomas stierf voordat hij de vruchten van zijn onderzoek kon aanschouwen, maar Crawford was in staat het kweekprogramma te voltooien en voldoende zaad te oogsten om het commercieel op de markt te kunnen zetten. De Gigantoma werd in 2014 in de Verenigde Staten geïntroduceerd.

De tomatenplant kan een hoogte kunnen bereiken van bijna twee meter bereiken en zal maximaal een stuk of 11 Gigantomas kunnen opleveren.

Van Meuwen, de enige Britse zaadhandelaar die de Gigantoma verkoopt, heeft er zelfs een leuke wedstrijd aan verbonden. Wie het wereldrecord van de zwaarste tomaat weet te verbeteren zal een prijs van £5,000 winnen. Dat record staat op (omgerekend) 3.18 kilogram.

Wil je eens proberen Gigantomos op te kweken dan kun je het zaad hier bestellen.

No comments:

Post a Comment