Een bijzondere tomaat: Indigo Pear Drops

De Oregon State University (USA) heeft al een tijdje een kweekprogramma lopen waarbij men probeert de blauwpaarse kleurstof anthocyaan in de tomaat in te bouwen. Nu is dat op zich geen probleem want alle tomaten bezitten de genen al om die anthocyanen aan te maken, maar die zijn in de meeste gevallen ‘uitgeschakeld’. Je moet hem dus weer 'inschakelen' om een tomaat te krijgen die boordevol die bijzonder krachtige anti-oxydant zit.

Een eerste resultaat van de inspanningen van de Amerikaanse wetenschappers waren de Indigo Blue Berries, tomaten met een dieppaarse kleur. Het bleek dat, chemisch gezien, die paarse kleur het gevolg was van de aanwezigheid van petunidine, dezelfde anthocyaan die de blauwe druif zijn paarse kleur geeft.
Nu is een volgende tomaat uit dat wetenschappelijk programma beschikbaar gekomen: de Indigo Pear Drops. De eerste peervormige tomaat in hun nieuwe Indigo-assortiment. De ongeveer drie centimeter en circa zeven gram zware grote tomaatjes verkleuren tijdens het rijpen van zwartpaars naar geel, waarbij de bovenkant zwartpaars blijft. De tomaatjes zijn heerlijk zoet van smaak.

Onder ideale groei-omstandigheden kan men van een enkele plant wel 600 tot 1,000 tomaten oogsten. Enten kan de productie zelfs nog verhogen.

De tomaten krijgen hun prachtige kleur van wilde tomaten die men in Peru en op de Galapagos Eilanden heeft gevonden.

Wil je eens proberen om deze bijzondere tomatensoort op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment