Een zwarte tomaat lijkt een sprookje, zoals de zwarte tulp (La Tulipe noire, 1850) in het verhaal van Alexandre Dumas (1802-1870). Het is nog steeds onmogelijk gebleken om een volstrekt zwarte tulp te kweken, maar nu zijn medewerkers van de Universiteit van Oregon (USA) er in 2012 in geslaagd om een vrijwel zwarte tomaat te kweken.
Professor Jim Meyers verklaarde dat het ontstaan van de zwarte tomaat in de jaren 60 van de vorige eeuw is begonnen met twee kwekers uit Bulgarije en de Verenigde Staten. Zij kruisten tomaten met een aantal wilde soorten uit Chili en van de Galapagos Eilanden. Die wilde soorten bezitten vaak anthocyaninen in de vrucht.
De zwarte tomaat is in het bezit van een bruin pigment met de naam pheophytine en, samen met de rode carotenoïden van de reguliere tomaat, ontstaat er een diepe donkerpaarse kleur. Na een groeiperiode van zo’n 91 dagen zijn ze rijp wanneer de kleur verandert van blauwpaars tot bijna pikzwart.
De anthocyaninen zijn in andere vruchten verantwoordelijk voor de prachtige rode of oranje kleur van de schil. De kleur van cranberry’s, druiven, duindoorn en zelfs rode kool is te danken aan anthocyaninen.
Het is de bedoeling dat de zwarte tomaat – met de prozaïsche naam Indigo rose – over niet al te lange tijd beschikbaar komt voor de liefhebber van tomaten.
No comments:
Post a Comment