Een bijzondere tomaat: Cornue des Andes

De meeste tomaten hebben een ronde tot ovale vorm, maar er zijn oude rassen die die eentonigheid wat doorbreken. Een daarvan is de Cornue des Andes, een oude heirloom uit de regio van het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte. Cornue des Andes is uit het Frans te vertalen als 'Hoorn van de Andes' en inderdaad lijken deze tomaten ietwat op een hoorn. Ook doet deze langwerpige tomaat ietwat denken aan een puntpaprika. Dat is natuurlijk ook weer niet verwonderlijk, want ze behoren uiteindelijk tot dezelfde familie.

Het verhaal gaat dat een Fransman zaad van deze soort uit het Andesgebergte zou hebben meegenomen naar Frankrijk en van daaruit is dit ras onder tomatenliefhebbers verspreid.

Dit is een klimmende tomatenplant en dat betekent dat je hem tijdens het groeien moet ondersteunen. De zijscheuten (dieven) moet ook regelmatig verwijderd worden. De Cornue des Andes is een zeer dorstig ras en je dient dus overvloedig water te geven om de plant te laten opgroeien.

De Cornue des Andes levert een goede oogst van tomaten die tot 12 centimeter lang en vier centimeter in doorsnede zijn. De bijzonder gevormde tomaten wegen tussen de 200 en 250 gram. Tijdens het rijpen verkleurt dit ras van geen, via oranje naar helderrood. Soms is een kleine groene kraag te ontwaren.

Het vruchtvlees van dit ras is mooi stevig en, zoals veel heirlooms, zeer smaakvol. De vrucht heeft een dunne schil, zeer zacht vruchtvlees en de geur die bij verhitting vrijkomt is bijzonder aromatisch. Rauw zijn de tomaten natuurlijk ook heerlijk, maar de échte goede smaak komt naar boven na verhitting van de vruchten. De tomaat bevat weinig zaad en sap. Deze combinatie van kenmerken zorgt ervoor dat deze tomaat perfect is om mee te koken of als basis voor ketchup.

Wil je zelf eens proberen deze bijzondere tomaat op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment