Een bijzondere tomaat: Cherokee Purple

Ook de Cherokee Purple tomaat is een zogenaamde heirloom met een interessante, doch ietwat duistere historie. Deze tomaat heeft een rijke, complexe en zoete smaak, zelfs met een hint van rook. De productieve planten krijgen grote knobbelige vruchten die wel 350 tot 450 gram kunnen wegen. De vruchten variƫren in kleur van bruin, donkergroen, donkerroze tot paars. Al deze kleuren kunnen op dezelfde tomaat op hetzelfde moment aanwezig zijn. Het is een ideale tomaat om in plakken te snijden voor sandwiches. Ongeveer 80 dagen na het verpotten kan men oogsten.
Het verhaal van de opmars van deze tomaat luidt als volgt: De Amerikaan Craig LeHoullier uit Berwyn (Pennsylvania, US) is een verwoed verzamelaar van tomatenzaden, tuinder en boekenschrijver (over tomaten). Er wordt gefluisterd dat hij meer dan 3,000 verschillende tomatenzaden in zijn bezit heeft. Zijn tuin heeft maar een beperkte oppervlakte en kan maar 200 tomatenplanten herbergen. In 1990 kreeg LeHoullier een zakje zaden toegestuurd door John Green uit Sevierville (Tennessee, US). In het begeleidend schrijven meldde Green dat hij de zaden had gekregen van een vrouw, die ze op haar beurt weer had gekregen van haar buren. Die buren, zo gaat het verhaal, verbouwden uit deze zaden al meer dan honderd jaar tomaten en dat ze de zaden oorspronkelijk gekregen hadden van Cherokee Indianen. LeHoullier plantte wat zaadjes en de oogst was boven verwachting met tomaten die de kleuren van van 'een grote blauwe plek op een been' leken te hebben. Hij gaf ze de naam Cherokee Purple.

In de kunstwereld zou men zeggen dat de provenance van de Cherokee Purple niet echt sterk is.

Ach, zegt LeHoullier berustend, het is altijd wat frustrerend. Van de meeste heirlooms hebben we vaak niet meer dan een spoortje geschiedenis en er zullen altijd meer vragen dan antwoorden overblijven.

Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere tomaat op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment