Een bijzondere tomaat: Pomodorino Vesuviano

De Pomodorino del Piennolo del Vesuvio of kortweg de Pomodorino Vesuviano, is een druiftomaat, een klasse van tomaten waarvan gedacht wordt dat ze stammen uit zuidoost-Aziƫ. De Italianen denken daar echter heel anders over en geloven dat de Pomodorino Vesuviano een oeroud ras is dat sinds mensenheugenis op de hellingen van de Vesuvius wordt geteeld. Het ras heeft daarom zelfs een beschermde status verkregen: hij mag alleen maar op 18 plekken op die hellingen nabij de stad Napels geteeld worden.
De Pomodorino Vesuviano is een ovaalvormige of hartvormige tomaat met de afmetingen en zoete smaak van kerstomaatjes. Dankzij de dikke schil is hij zeer geschikt om te bewaren en de Napolitanen hangen de strengen traditioneel aan hun balkons. Vandaar ook de naam Pomodorino del Piennolo del Vesuvio, dat vertaald moet worden als ‘hangende tomaatjes van de Vesuvius’.

De groeiplaatsen zijn soms zelfs zo lastig te bereiken dat deze tomaat de bijnaam ‘spongillo’ hebben gekregen, een woord dat in het Napolitaanse dialect ‘van de berg’ betekent.

Wil je eens proberen om deze bijzondere tomaat op te kweken dan zul je toch echt eerst naar Napels op vakantie moeten gaan.

2 comments:

 1. Interessante tomaat Fred. Volgend jaar ga ik zelf ook een aantal soorten telen voor het eerst. Ik ga je site onthouden voor het geval ik tips nodig heb!

  Groet,
  Kees de Boon

  Twitter @keesdeboon
  Blog http://deboon.blogspot.nl

  ReplyDelete
 2. Heb hem inderdaad in Napels gevonden en meegenomen. Leuk om te zien, een goede groeier en een leuke herinnering!

  ReplyDelete