Een bijzondere tomaat: Yoom

Op de Fruit Logistica 2019 heeft Syngenta een nieuwe tomaat is gelanceerd met de naam Yoom. Deze cocktailtomaat heeft een kenmerkende paarse kleur aan de buitenkant en het vlees is rood (bijna oranje). Het is het resultaat van een natuurlijk selectieprogramma van de tomatenspecialisten van Syngenta Vegetable Seeds. Jeremie Chabanis van Syngenta zegt: "Yoom is bijzonder smaakvol en bezit de juiste balans tussen zoet en zuur. Dit zorgt voor een langdurige umami/hartige smaakbeleving.”
De Yoom kreeg direct na de introductie grote aandacht vanuit belangrijke teeltmarkten in heel Europa, waaronder Nederand, Spanje, Italië en Portugal. Deze landen leveren ook aan Frankrijk, de Benelux, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Op dit moment wordt het merk Yoom ook in Noord-Amerika en Australazië in de markt gezet.

Jeremie Chabanis, Syngenta Value Chain Lead: "Diverse telers hebben het ras HN-5003, zoals de tomaat tijdens de experimentele fase werd genoemd, geteeld in proeven. Zij hebben bevestigd dat de plant goede prestaties levert wat betreft opbrengst en langdurige houdbaarheid van het product. Het vruchtgewicht ligt tussen 100-120 gram. Ik ben ervan overtuigd dat er voor de Yoom-cocktailtomaat ruimte is in de markt door diens formaat, textuur, knapperigheid en sappigheid.”
Uit interne onderzoeken van Syngenta is gebleken dat het gehalte aan anthocyanen in de Yoom een stuk hoger ligt dan bij gewone tomaten. Anthocyanen hebben naar verluidt een positieve invloed op een reeks gezondheidsproblemen, waaronder hoge bloeddruk, diabetes en ontstekingen.

Door de anthocyanen krijgt de Yoom haar kenmerkende paarse kleur. Naarmate de tomaat op natuurlijke wijze aan de tros rijpt, ontwikkelt zij haar donkerpaarse kleur, stevige textuur en natuurlijke suikers.

Na een winterproductieprogramma in Zuid-Europa is de teelt in een aantal Noord-Europese landen nu in volle gang, wat de gelegenheid biedt tot lokale productie waar het kan. "De vooruitzichten om het hele jaar door te blijven leveren zijn goed. De resultaten tijdens het voorjaar en de zomer in Noord-Amerika zijn in ieder geval veelbelovend voor een succesvolle commerciële lancering tijdens de komende teeltcyclus."

Voor meer informatie zie hier.

No comments:

Post a Comment