Een bijzondere tomaat: Xantomato

Een team van Israëlische wetenschappers heeft een nieuwe tomatensoort ontwikkeld die kan helpen bij het bestrijden van degeneratieve oogziekten, zo meldt de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.
De nieuwe tomaat luistert naar de naam Xantomato en bevat veel zeaxanthine, een in vet oplosbare kleurstof die de plant beschermt tegen zonnestraling. Deze stof kan ook degeneratieve oogziekten bij de mens afremmen door de lichtreceptoren van het netvlies te beschermen tegen schade, veroorzaakt door ultraviolette straling.

Dit natuurlijke gele pigment komt vooral voor in maïs, oranje paprika's, pompoen en citrus, en verder in zeer lage concentraties in meloenen, mango's, abrikozen en perziken.

De onderzoekers - onder leiding van professor Joseph Hirschberg, gespecialiseerd in genetica, moleculaire biologie en genetische verdeling van planten - melden dat de opname van zeaxanthine via de voeding de ontwikkeling van degeneratieve oogziekten en dan vooral van maculadegeneratie, die bij volwassenen uiteindelijk blindheid veroorzaakt, helpt verminderen.

Hirschberg vertelt dat de Xantomato – vernoemd naar xanthophyl, de groep stoffen waartoe zeaxanthine behoort – is ontwikkeld met behulp van klassieke genetische veredeling van gewassen en hybridisatie van verschillende stammen.

Meer dan de helft van de pigmenten in de nieuwe tomaat bestaat uit zeaxanthine, maar daarnaast bevat die ook nog de vitamines en andere essentiële voedingsstoffen die ook in 'gewone' tomaten worden aangetroffen. Het nieuwe tomatenras heeft zeven keer meer zeaxanthine dan maïs, wat de belangrijkste bron van deze stof is in ons huidige voedselpatroon, zo merkt Hirschberg op.

“Voor zover we weten, is dit het hoogste niveau van zeaxanthine ooit behaald in een wijdverspreid landbouwgewas”, merken de onderzoekers terecht trots op.

No comments:

Post a Comment