Een bijzondere tomaat: Pineapple

Soms maken mensen het leven onbedoeld en nodeloos ingewikkeld. Wie noemt een tomaat nu ananas? Lijkt hij op een ananas of smaakt hij naar ananas?
We beginnen bij het begin: de Pineapple is een heirloom die in ieder geval in de jaren 50 van de vorige eeuw al ergens in de Amerikaanse staat Kentucky door enkele boerenfamilies werd geteeld. Het ras werd in die tijd opgemerkt door 'zaadjagers' van een handelsbedrijf. Die hebben ze vermeerderd en uteindelijk in hun zaadcatalogus opgenomen. Daarna bleek dat de Pineapple in Europa – en zeker in Frankrijk – een favoriet van liefhebbers van tomaten werd.

De Pineapple is een vleestomaat en het is een joekel van een vleestomaat. Deze variant kan wel een kilo of meer wegen. Hij heeft brede heupen met ribbels die de tomaat met een beetje fantasie inderdaad wat op een ananas doen lijken. Onder de juiste omstandigheden (lees: een lange, zwoele zoemer) begint hij in augustus af te rijpen. Het vruchtvlees wordt dan erg zacht en sappig. Dat is dan ook de beste tijd om van deze bijzondere tomaat te genieten. Kun je jezelf niet bedwingen, dan maakt dat ook niet zoveel uit, want de Pineapple is ook onrijp nog zeer smaakvol.

De smaak van de Pineapple is meestal erg fruitig met een milde zoete, bijna citrusachtige twist. Op de achtergrond proef je inderdaad iets van ananas, al kan dat echter ook een geval van wishful thinking zijn. De donkere en groene variƫteiten zijn ook verfrissend zuur. De Pineapple bevat verder maar weinig zaadjes.

De Pineapple is beschikbaar is een aantal kleuren: geel-oranje (de oorspronkelijke variant), blauw-donkerpaars (de 'Ananas Noire’ en de ‘Ananas Bleu’), groen (de ‘Green Pineapple’ en geel, oranje en lichtrood (de ‘Hawaiian Pineapple’). In vergelijking met zijn andere broertjes en zusjes, smaakt laatste ook nog eens het meest naar ananas.

De Pineapple houdt van warmte en zal in Nederland dus de beste opbrengst hebben wanneer je hem het hele groeiseizoen in de kas laat opgroeien. De plant wordt dan zo'n 1,50 meter hoog. Door de zware vruchten zal het duidelijk zijn dat de hem terdege moet ondersteunen.

De Pineapple is perfect voor salades en op brood. Ook zijn ze zeer geschikt voor het maken van sauzen en soepen.

Twee woorden: Ananas en Pineapple. Zie hier.

Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere tomaat op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment