Een bijzondere tomaat: Nasone del Cavallino

Zelfs het zo waterige Venetië heeft zijn eigen variëteit tomaat: de Nasone del Cavallino. Deze heirloom wordt geteeld in het unieke plaatselijke klimaat van de lagunes. Venetië is ooit gebouwd in een moerassig landschap, dat de latere stad eeuwenlang kon beschermen tegen invallen van buitenaf. Met een beetje diplomatiek optreden kon Venetië lange tijd onafhankelijk blijven en zelfs uitgroeien tot misschien wel de rijkste stad van Europa. Van al die pracht en praal is weinig meer over, want door gebrek aan onderhoud tast het vocht langzamerhand de hele stad aan. De stad zinkt. Het is slechts een schim van zijn glorierijke geschiedenis.
Maar de Nasone del Cavallino blijft in de hele streek geliefd. Hoewel je de Italiaanse term Nasone del Cavallino kunt vertalen als 'neus van het paard', is dat vreemd genoeg niet de oorsprong van de naam. De tomaat vernoemt Cavallino-Tre Porti, een stadje ligt ten noordoosten van Venetië en is gevestigd op een schiereiland dat de Venetiaanse lagune scheidt van de Adriatische Zee. En ja, met een beetje fantasie lijkt dat schiereiland op een kop van een paard.

Het schiereiland staat sinds mensenheugenis – en dat is lang in Italië – bekend om de teelt van groenten en fruit. Het leverde dat aan de inwoners van Venetië. Ooit was het beroemd om de productie van perziken, maar die teelt liep drastisch terug na een grote overstroming in 1966. Perzikbomen kunnen namelijk niet zo goed tegen zout water.

Na de ramp stapten de inwoners min of meer noodgedwongen over op de teelt van wilde asperges en tomaten. Van deze laatste is de teelt van de Nasone del Cavallino lokaal wijdverbreid.

Deze lokale variëteit verkleurt tijdens zijn groei van groen naar rood. Het vruchtvlees is stevig en zeer smakelijk met maar weinig pitjes. De Nasone del Cavallino is een tomaat met behoorlijke afmetingen: meer dan tien centimeter lang en wel 200 gram zwaar.

Ze doen het perfect in ieder Italiaans gerecht waar tomaten onmisbaar in zijn. Wil je echt genieten van de Nasone del Cavallino doe dan een paar plakjes op een warme bruschetta, slechts gegarneerd met extra virgine olijfolie, een snufje zout en een beetje oregano.

No comments:

Post a Comment