Lang houdbare tomaten in het Middellandse Zeegebied

In het Middellandse Zeegebied worden tomaten gekweekt die heel lang houdbaar zijn. Het zijn zogenaamde long shelf-life (LSL) tomaten die wel 6 tot 12 maanden na de oogst 'goed' blijven. Ze zijn ontstaan als een soort toevallige natuurlijke selectie in de droge Mediterrane zomeromstandigheden met verouderde irrigatiemethodes of slechts afhankelijk van de regenval. Ze zijn daardoor tolerant voor de droogte geworden.
Behalve het samenvallen van de bovenstaande kenmerken hadden de verschillende lokale selectiecriteria ook nog eens invloed op het ontstaan van afwijkende vormen, grootte en kwaliteit. Verder bleek de bodemgesteldheid ook nog eens van invloed op de tomaat. Zo zijn door deze kunstmatige evolutionaire druk tomatenrassen ontstaan die zeer geschikt waren voor de vaak arme plaatselijke bevolking.

Wij kopen tomaten bij de supermarkt en het blijkt vaak dat deze al na een paar dagen uitdrogen of dat er snel wat schimmelvorming optreedt. In Italiƫ is men er in geslaagd om tomatenrassen te kweken die dus soms wel een heel jaar geschikt blijven voor consumptie, waardoor men ook in de wintermaanden de beschikking heeft over verse tomaten.

Je zou denken dat deze rassen onderwerp zijn van allerlei onderzoek, omdat de eigenschappen ook voor Nederlandse tomaten interessant zouden zijn. Hoe langer tomaten immers perfect van geur, smaak en vorm blijven, hoe minder ze in de vuilnisbak terecht zullen komen.

Toch blijkt dat de Mediterrane soorten eigenlijk vergeten zijn door de wetenschap. De wetenschappers gebruiken voornamelijk de wilde tomatensoorten die inheems zijn in Zuid-Amerika en proberen gewenste eigenschappen uit die tomaten in te bouwen in de moderne tomaten.

Toch blijkt uit een eerste oriƫnterend onderzoek dat de Mediterrane lang houdbare tomatenrassen een zeer waardevol erfgoed vormen[1]. Ze vormen een alternatieve bron om de kwaliteit en houdbaarheid van tomaten te verbeteren en om veerkrachtigere cultivars te verbouwen die kunnen gedijen wanneer de voorspelde klimaatveranderingen de wereld in zijn greep krijgen.

[1] Conesa et al: Mediterranean Long Shelf-Life Landraces: An Untapped Genetic Resource for Tomato Improvement in Frontieres in Plant Science - 2020. Zie hier.

No comments:

Post a Comment