Tomaten in Amerika

In de Verenigde Staten gooien ze overal ketchup op. De gemiddelde Nederlander gebruikt veel verschillende sauzen om gerechten extra smaak te geven, maar de gemiddelde Amerikaan doet op vrijwel alle gerechten tomatenketchup.

Toch had Amerika in het begin een soort haat-liefde verhouding met de tomaat. De vroegste melding van tomaten in dat land is van het jaar 1710 toen de botanist William Salmon (1644-1713) de plant aantrof in wat nu de staat South Carolina is. Vermoedelijk is de tomaat daar vanuit het nabijgelegen Caribische gebied geïntroduceerd. Al een paar decennia later werden tomaten geteeld op enkele plantages in het zuidoosten van de Verenigde Staten.
Het opmerkelijke is dat de plant toendertijd als sierplant werd gebruikt omdat men algemeen geloofde dat de tomaat giftig moest zijn. Natuurlijk zit er wel een kern van waarheid in die gedachte omdat tomaten behoren tot Solanum, een geslacht van planten dat een aantal dodelijk giftige familieleden kent.

Het duurde tot het jaar 1820 toen de dappere kolonel Robert Gibbon Johnson die mythe doorprikte toen hij het tijdens een publieke demonstratie voor het gerechtsgebouw van Salem (New Jersey) aandurfde om enkele tomaten op te eten. Toen na verloof van tijd bleek dat hij geen vergiftigingsverschijnselen vertoonde, geloofde de toegestroomde toeschouwers dat tomaten misschien wel in het eetpatroon kon worden opgenomen.

Toch zijn de Amerikanen tot op de dag van vandaag geen grote liefhebbers van verse en gezonde tomaten, maar dat is ook geen opmerkelijk feit omdat ze eigenlijk nauwelijks verse groenten en fruit eten. De inwoners van de Verenigde Staten eten het liefst grote hoeveelheden fast food en de gevolgen daarvan zijn bekend: volgens de CDC meer dan een derde van alle Amerikanen heeft ondertussen het diploma 'Obesitas' behaald[1].

[1] CDC: Overweight and Obesitas. Zie hier.

No comments:

Post a Comment