Tomatenwijn

Wijn wordt gemaakt van druiven. Punt.

De wereld van wijn lijkt zo overzichtelijk, maar er zijn ook andere vruchten, waarmee men alcoholische drank kan maken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan cider, gemaakt van gegist appelsap.

Ook tomaten zijn, mede vanwege hun hoge vochtgehalte, eigenlijk zeer geschikt voor de productie van wijn. Na tien jaar onderzoek is de Canadese wijnproducent Domaine de la Vallée Bras uit Quebec er in geslaagd een zeer drinkbare wijn te creëren uit tomatensap. Het is zo’n succes dat de kleine wijnmaker nauwelijks kan voldoen aan de vraag.
De tomatenwijn heeft een lange weg moeten afleggen voordat het een acceptabele smaak had. De Belgische overgrootvader van Pascal Miche, de huidige eigenaar van de wijngaard, was de eerste die in 1938 al een poging waagde. Nadat Miche 15 jaar geleden naar Canada emigreerde begon hij te experimenten met een mix van heirloom tomaten.

Tegenwoordig is er een tomatenwijn met de naam Omerto te koop met een respectabele 16 procent alcohol.
Het grootste probleem, zo meldt Miche, was om de Canadese overheid te overtuigingen van het feit dat tomaten geen groenten zijn, maar vruchten. Ambtenaren zijn overal hetzelfde: tomaten liggen in de groente-afdeling van de supermarkt en dus moeten het wel groenten zijn. Nee, botanisch gezien zijn het bessen.

Bestellen (in Amerika) kan hier.

No comments:

Post a Comment