Een bijzondere tomaat: Indigo Blue Berries

In de blauwe bes, rode kool en blauwe druiven zitten anthocyanen, een familie van natuurlijke kleurstoffen die de vruchten en groenten hun kleur geven. Afhankelijk van de zuurwaarde (pH) kunnen ze zorgen voor een rode, paarse of blauwe kleur.

Die anthocyanen zijn bovendien krachtige anti-oxydanten en het in voldoende mate consumeren van dergelijke gezonde stofjes kan helpen om je lichaam in goede conditie te krijgen of te houden.
[Foto: www.tomatenzaden.nl]
Alle tomaten bezitten de genen om die anthocyanen aan te maken, maar die zijn in de meeste gevallen ‘uitgeschakeld’ in de commerciele varianten. De consument ziet immers liever tomaten met de vertrouwde dieprode kleur in de schappen van de supermarkt liggen. Onderzoekers van de Oregon State University (USA) besloten om eens te kijken of ze in staat waren om die genen, die de anthocyanen aanmaken, weer konden ‘inschakelen’. Na een paar jaar konden ze de wereld een nieuwe tomaat tonen: de Indigo Rose. Het bleek dat de specifieke anthocyaan in deze tomaat dezelfde was als die welke de rode druif zijn diepblauwe kleur geeft: petunidine.

Ondertussen zijn we een paar jaar verder en is deze bijzondere tomaat ook voor mensen zoals u en ik beschikbaar onder de naam Indigo Blue Berries. Het is een prachtige cherrytomaat, die verkleurt van violetpaars (onrijp) naar bijna zwart met donkerrode onderkanten (rijp). De tomaten hebben een pruim-achtige smaak. De Indigo Blue Berries kunnen 75 dagen na het verpotten geoogst worden.

Wil je eens proberen om deze bijzondere tomatensoort op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment