Wild tomatenras resistent tegen diverse insecten

Een wilde tomaat (Solanum galapagense), die inheems is op de Galapagoseilanden, blijkt resistent te zijn tegen verschillende soorten insecten. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Dit wilde tomatenras is nauw verwant aan de cultuurtomaat. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om deze resistentie in te kruisen en om dus uiteindelijk cultuurtomaten bestand te maken tegen veel verschillende soorten insecten.
Cultuurtomaten zijn veel minder weerbaar tegen ziekten en plagen dan sommige van hun wilde verwanten. Bij de veredeling is veel van de weerbaarheid verdwenen. Wilde varianten zijn veel beter opgewassen tegen insecten. Onderzoekers zijn al langer bezig om resistente wilde tomatensoorten te gebruiken in de veredeling. Het probleem is dat de meeste van deze soorten heel ver afstaan van de cultuurtomaat en resistentie dus moeilijk in te kruisen is. Tot nu toe is het dan ook nog niet gelukt. De wilde tomaat van de Galapagoseilanden verschilt genetisch nauwelijks van de cultuurtomaat. De resistentie zit bovendien op één stukje chromosoom. Daarom zal de veredeling veel gemakkelijker verlopen is de verwachting.
“We hebben onderzoek gedaan met monsters van de wilde tomatensoort, Solanum galapagense uit een genenbank,”zegt Ben Vosman onderzoeker van Wageningen University & Research. “Eerst ontdekten we dat deze tomatensoort resistent is tegen de witte vlieg. Later bleek dat hij tegen een heleboel insecten resistent is, zoals bijvoorbeeld de groene perzikluis en rupsen van de Florida-uil.”

De witte vlieg brengt diverse virussen over en besmet daarmee de plant. Om deze vlieg te bestrijden wordt er gebruik gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen. "Als we een cultuurtomaat kunnen verrijken met resistentie tegen deze witte vlieg betekent dit direct winst voor het milieu,” aldus Vosman.

Bron.

No comments:

Post a Comment