Een bijzondere tomaat: Mint Julep

Oorspronkelijk is mint julep een alcoholisch mixdrankje dat bestaat uit bourbon, suiker, water, ijsschaafsel en verse munt. Omdat de basis van mint julep bestaat uit Amerikaanse maïswhisky wordt dit verfrissende drankje voornamelijk gedronken in het soms snikhete zuiden van dat land.

Zoals zoveel andere alcohol bevattende dranken werd ook de mint julep ingezet voor allerhande kwalen. De eerste melding stamt uit 1784 en van het drankje werd gemeld dat voor 'sickness at the stomach, with frequent retching, and, at times, a difficulty of swallowing. I then prescribed her an emetic, some opening powders, and a mint julep.'

Dat mint julep een lange geschiedenis achter de rug heeft blijkt al uit de oorsprong van het woord 'julep', wat via het Arabisch stamt uit het Perzische gul 'roos' plus ab 'water'. Met andere woorden: er werd ooit rozenwater mee bedoeld.
Tegenwoordig bestaat er ook een cherrytomaat met de naam mint julep en het is een waar kunstwerk om hem te aanschouwen. Deze tomaat is peervormig met een prachtige geelgroene beschildering. De sappige mint julep heeft een heerlijke friszoete smaak, die een stuk minder zuur is dan andere groene cultivars. De bessen variëren in gewicht van 15 tot 50 gram. De plant, die groeit als een stamtomaat, heeft 75 dagen nodig voordat ze vruchten gaat dragen. Hij is ontzettend productief.

De mint julep is ontstaan uit een natuurlijke mutatie van zijn grote broer, de green zebra. Het was de Amerikaan Brad Gates van de Wild Boar Farms die er als eerste in slaagde de mint julep commercieel te kweken.

Deze tomaat, een Solanum lycopersicum, stond eerst bekend als de Michael Pollan, Amerikaans schrijver, journalist, activist en docent, maar hij is recent hernoemd tot mint julep.

Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere tomaat op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment