[Recept] Shakshuka

Laten we deze keer beginnen met een stukje aardrijkskunde en het hebben over de Maghreb (المغرب). In het Arabisch betekent deze term 'het westen', verwijzend naar het westelijke deel van Noord-Afrika (en tegelijkertijd de Arabische wereld).
Historie van Shakshuka
In de Maghreb ontstond ooit een eenpansgerecht genaamd shakshuka (شكشوكة), wat in de Tunesische variant van het Arabisch zoiets als 'mengsel' betekent. Shakshuka is een gerecht bestaande uit gepocheerde eieren in een saus van tomaten, olijfolie, chilipeper, uien en knoflook. Het geheel wordt verder op smaak gebracht met specerijen als komijn, paprika en soms cayennepeper.

Er wordt gedacht dat Shakshuka halverwege de zestiende eeuw in Noord-Afrika is ontstaan. Dit kon pas na de ontdekking van het Amerikaanse continent door Columbus in 1492, waardoor tomaten en chilipepers beschikbaar kwamen in Europa en Afrika.

Moderne chef-koks en hun goedverkochte kookboeken hebben dit gerecht wereldwijd populair gemaakt. Diezelfde moderne chef-koks hebben ook voortdurend kleine aanpassingen aan het gerecht aangebracht, waardoor er tegenwoordig nogal wat variaties op het recept bestaan.

Shakshuka: troostvoedsel
Shakshuka is het ultieme troostvoedsel. Het is snel te maken en een fantastisch gerecht op elk moment van de dag. Als je 's ochtends moe wakker wordt, is shakshuka het gerecht om je nieuwe energie te geven. Maar als je na een lange werkdag een snelle maaltijd op tafel wilt zetten, is shakshuka ook een goede keuze. Het is een supergezond eenpansgerecht, waardoor je ook nog eens weinig afwas hoeft te doen.

Ingrediënten:
– Drie eetlepels extra vergine olijfolie
– Twee rode uien, fijngehakt
– Een theelepel gerookte paprikapoeder of een fijngesneden chilipeper
– Eén teentje knoflook, fijngehakt
– Een theelepel komijn
– Een klein bosje koriander, fijngehakt. Snijd ook de stelen af, maar houd ze apart
– Twee blikjes tomatenblokjes (elk 400 gram)
– Een eetlepel bruine suiker
- Vier eieren

Bereiding:
- Verhit de olijfolie in een koekenpan met deksel en fruit de uien, knoflook, komijn, paprika en korianderstelen gedurende vijf minuten tot ze zacht zijn. Roer de tomaten en de suiker erdoor en laat 8 tot 10 minuten sudderen tot de saus ingedikt is.
- Maak met de achterkant van een grote lepel vier kuiltjes in de saus en breek in elk kuiltje een ei.
- Dek de pan af en kook op laag vuur gedurende 6 tot 8 minuten tot de eieren naar wens gaar zijn. Bestrooi met de gehakte korianderblaadjes en serveer met (geroosterd) brood.
- Giet vlak voor het serveren een flinke scheut extra vergine olijfolie over het gerecht.
- De saus (zonder eieren) kan zelfs worden ingevroren en een maand worden bewaard.

No comments:

Post a Comment