Een bijzondere tomaat: Black Krim

Een zwartgekleurde tomaat. Bestaat zoiets? Jawel, bijna.

Ook de Black Krim is weer eens een heirloom variant. Zoals zijn naam al aangeeft komt hij oorspronkelijk vanaf het Oekraïnse schiereiland de Krim in de Zwarte Zee. Het klimaat is daar zeer aangenaam en dat weerspiegelt zich ook in de Black Krim.

Het verhaal gaat dat soldaten, die terugkeerden van de bloedige Krimoorlog (1853-1856), zaden van deze opmerkelijke tomaat meenamen en verdeelden. Als gevolg daarvan begon de Black Krim aan zijn reis door het Russische rijk en, na de val van de Berlijnse Muur en van het communistische Sovjet-Unie, begon hij ook westelijk Europa te veroveren.
[Foto: www.tomatenzaden.nl]
Deze redelijk grote vleestomaat heeft een heerlijke rijke ziltige smaak en kleurt van donkergroen tot dieprood en neigt bij voldoende zon en warmte uiteindelijk naar zwart. Die ziltige smaak kan met een snufje zout nog extra worden versterkt.

De Black Krim kan in potten op een terras of balkon worden gekweekt en groeit dan tot een hoogte van maximaal 180 centimeter. De plant is echter wel behoorlijk gevoelig voor een teveel of te weinig water. De tomaten zijn perfect voor het snijden in plakken voor gebruik in heerlijke kleurrijke salades.

Wil je eens proberen om deze bijzondere tomaat op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment