Tomaten en Borstvoeding

Tomaten zijn gezond, zelfs voor baby’s die borstvoeding krijgen. Tenminste, zo zou blijken uit onderzoek[1] van de Amerikaanse Universiteit van Ohio. De resultaten van dit onderzoek lijken aan te tonen dat het regelmatig eten van tomaten en tomatenproducten, zoals ketchup, de hoeveelheid lycopeen in moedermelk bij een moeder - en daardoor ook de borstvoeding krijgende baby - verhoogt.
[Foto: dugloo.com]
Lycopeen is de kleurstof, die tomaten die mooie helderrode kleur geeft, maar het zit ook in watermeloen, rozebottels en chilipepers. Het is chemisch gezien een caroteen, de oranje kleurstof van worteltjes en dat is een voorloper van de zo noodzakelijke vitamine A. Lycopeen heeft echter geen rol bij de aanmaak van vitamine A.

In een reageerbuisje (in vitro noemen de geleerden dat) heeft men een potentieel positief effect van lycopeen kunnen vaststellen op hart- en vaatziekten, depressies, ontstekingsreacties, kanker, diabetes en osteoporose. In een echte mens (in vivo) zijn de resultaten van niet alle onderzoeken nog volstrekt helder, maar dat het consumeren van tomaten gezond is moge duidelijk zijn.

[1] Alien et al: Tomato consumption increases lycopene isomer concentrations in breast milk and plasma of lactating women in Journal of American Dietetic Association - 2002

No comments:

Post a Comment