Tomaten en Nicotine

Tomaten, chilipepers, aardappels en tabak behoren allen tot de Nachtschadefamilie (Solanaceae). Van die hele familie is bekend dat er behoorlijk giftige soorten bestaan. De gifstoffen kunnen variëren, maar in het algemeen zijn het alkaloïden en de bekendste daarvan zijn atropine en nicotine.

Mensen met een zwak voor of aversie tegen roken zouden op dit moment de vraag kunnen stellen of er in tomaten ook nicotine verstopt zit. Het antwoord op deze vraag is positief. Onderzoek[1] heeft uitgewezen dat in de eetbare vruchten uit de nachtschadefamilie, zoals de tomaat en de chilipeper, inderdaad kleine hoeveelheden nicotine (2-7 microgram/kg) bevatten. De concentraties in tomaten bleken af te nemen naarmate de vruchten rijper werden. De onderzoekers menen dat we gemiddeld dagelijks zo’n 1.4 microgram nicotine per dag via onze voeding binnenkrijgen.
[Foto: wwwsciencedaily.com]
Is die hoeveelheid gevaarlijk en is de werking van nicotine anders als je het via de voeding consumeert in plaats van via een rokertje? Nicotine wordt door de tabaksplant aangemaakt door de wortels, maar hoopt zich op in de bladeren. Het is een verdedigingsmechanisme van de plant en werkt op dezelfde manier als de pittige capsicum van chilipepers: het zorgt ervoor dat vraatzucht van planteneters wordt voorkomen en bovendien heeft het een schimmelwerende en antibacteriële werking. In het droge gewicht van een tabaksplant zit 0,3 tot 5% nicotine, maar bij het roken gaat veel van die nicotine verloren. Duidelijk is wel dat je middels het roken een veel hogere concentratie nicotine tot je neemt als via het eten van tomaten of chilipepers.

Bovendien blijkt uit onderzoek[2] dat de werkzame stoffen van tomatensap in staat zijn om bij zwangere ratten de longen te beschermen tegen de beschadigingen van nicotine. Dat is beslist een nuttige vaststelling want niemand zit te wachten op een zwangerschap met een ongezonde moeder.

[1] Siegmund et al: Determination of the nicotine content of various edible nightshades (Solanaceae) and their products and estimation of the associated dietary nicotine intake in Journal of Agricultural and Food Chemistry - 1999 
[2] Maritz et al: Tomato juice protects the lungs of the offspring of female rats exposed to nicotine during gestation and lactation in Pediatric Pulmonology - 2011

No comments:

Post a Comment