Een bijzondere tomaat: Banana legs

De Banana legs is een heirloom tomaat en de zo’n 10 centimeter lange gele tomaten lijken inderdaad wat op bananen. Zoals al eerder is gezegd zijn heirloom tomaten rassen die soms al eeuwenlang binnen een familie of streek worden geteeld en de oorsprong ervan wordt soms angstvallig geheim gehouden.
Deze variëteit werd ooit ontwikkeld door Tom Wagner, een Amerikaanse kweker, die de papa en de mamma van deze tomaat nooit bekend heeft gemaakt. In 1984 werden de eerste veelkleurige exemplaren door Tater Mater, het bedrijf van Wagner, aangeboden onder de naam ‘Mixed Long Toms’. Slechts een enkel zaadje bleek gele tomaten op te leveren en besloten werd om daarmee verder te kweken.

De plant levert veel vlezige tomaten op en bevatten maar weinig zaden. Dat is jammer voor mensen die met dit ras verder aan de slag willen. In het begin van het seizoen zijn de banana legs vrij mild van smaak, maar later ontstaat een veel rijkere smaak met een hint van citrus.

De banana legs doen het goed in kleurige salades en zijn zeer geschikt voor het maken van tomatenpuree. Na zo’n 75 dagen na het verpotten kan men oogsten.

Wil je eens proberen om deze bijzondere tomaat op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment