Tomaten en witte vliegjes (2)

Ik had hier al beschreven dat witte vliegjes – en dan vooral kaswittevliegen (Trialeurodes vaporariorum) – erg van tomaten houden, maar dat tomaten en de kwekers daarvan het met die liefde niet zo eens zijn. Noem het een haat-liefde verhouding, waarbij de liefde van één kant komt. Nu zijn er wel professionele methodes om van die lastpakken af te komen, maar voor een hobbykweker levert dat vaak onoverkomelijke problemen op. Wie gaat nu de natuurlijke vijand van de witte vlieg in zijn mini-kasje loslaten? Maar zelfs echt grootschalige verbouwers van tomaten zien liever dat de vliegjes hun kostbare tomaten helemaal met rust laten, al was het alleen maar omdat iedere bestrijdingsmethode geld kost.
Logisch dus dat onderzoekers bleven zoeken naar een volstrekt natuurlijke oplossing. Het blijkt nu dat een bijzondere tomaat, de Currant Sweet Pea (Solanum pimpinellifolium of Lycopersicon pimpinellifolium), zoveel geurstoffen weet af te scheiden dat een witte vlieg nauwelijks zin meer heeft om van de tomatenplant te snoepen. Zie hier voor een beschrijving van deze aparte tomatensoort. Er lijkt een schadevermindering van wel 80% te ontstaan[1].

Ha, dachten de wetenschappers direct, stel je voor dat we die eigenschap van de Currant Sweet Pea weten in te bouwen in de genen van de reguliere tomaat, want dan hoeven de tuinbouwers ook geen bestrijdingsmiddelen (in de ruimste zin des woords) meer te gebruiken. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.

Het aparte is natuurlijk dat de tomaten ooit diezelfde resistentie tegen witte vliegjes hadden, maar die is er per ongeluk uitgekweekt om een langere houdbaarheid te verkrijgen. Nu gaat men proberen om de oude resistentie terug te kweken.

Voorlopig zou het een goed idee zijn om de Currant Sweet Pea naast of tussen je andere tomatenplanten te gaan aanplanten. Zaadjes zijn hier te koop.

McDaniel et al: Novel resistance mechanisms of a wild tomato against the glasshouse whitefly in Agronomy for Sustainable Development – 2016

No comments:

Post a Comment