Een bijzondere tomaat: Silver Fir Tree

De Silver Fir tree is een heirloom tomaat die oorspronkelijk uit Rusland komt. In zijn thuisland wordt deze varieteit Серебристая Ель genoemd dat inderdaad vertaald kan worden als 'Silver Fir Tree' ofwel 'zilverspar'.

Het is een traditioneel Russisch ras dat als gevolg van het einde van de Koude Oorlog in het begin van de jaren 90 van de vorige door de in Moskou wonende zaadhandelaar Marina Danilenko naar de Verenigde Staten werd gebracht. Daar wordt de Silver Fir Tree nu op beperkte schaal verbouwd.
De zelftoppende en vrij compacte plant wordt ongeveer 60 centimeter hoog en kent een vroege en goede oogst. Na ongeveer 60 dagen vanaf het moment dat de eerste twee bladeren verschijnen kan er gewoonlijk al geoogst worden. De vlezige oranjerode tomaten zijn tot acht centimeter in doorsnede en hebben een frisse, lichtzure smaak.

Deze tomatenplanten hebben delicate op varens lijkende bladeren en dus is het mij een raadsel waarom deze variëteit Silver Fir Tree wordt genoemd en niet Silver Fern (Серебристый папоротник). De aparte bladeren en de compacte bouw van deze tomaat maken hem geschikt voor de teelt in potten. Zorg wel voor enige ondersteuning als de zwaarlijvige tomaten verschijnen.

Wil je eens proberen om deze bijzondere tomatensoort op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment