Mensen met een zwak voor of aversie tegen roken zouden op dit moment de vraag kunnen stellen of er in tomaten ook nicotine verstopt zit. Het antwoord op deze vraag is positief. Onderzoek[1] heeft uitgewezen dat in de eetbare vruchten uit de nachtschadefamilie, zoals de tomaat en de chilipeper, inderdaad kleine hoeveelheden nicotine (2-7 microgram/kg) bevatten. De concentraties in tomaten bleken af te nemen naarmate de vruchten rijper werden. De onderzoekers menen dat we gemiddeld dagelijks zo’n 1.4 microgram nicotine per dag via onze voeding binnenkrijgen.
![]() |
[Foto: wwwsciencedaily.com] |
Bovendien blijkt uit onderzoek[2] dat de werkzame stoffen van tomatensap in staat zijn om bij zwangere ratten de longen te beschermen tegen de beschadigingen van nicotine. Dat is beslist een nuttige vaststelling want niemand zit te wachten op een zwangerschap met een ongezonde moeder.
[1] Siegmund et al: Determination of the nicotine content of various edible nightshades (Solanaceae) and their products and estimation of the associated dietary nicotine intake in Journal of Agricultural and Food Chemistry - 1999
[2] Maritz et al: Tomato juice protects the lungs of the offspring of female rats exposed to nicotine during gestation and lactation in Pediatric Pulmonology - 2011
No comments:
Post a Comment