Osteoporose is een ziektebeeld waarbij de botmassa afneemt en verstoring van de botmatrix verstoord raakt. De microstructuur van het bot zal voortdurend verslechteren en daardoor is er een vergrote kans op botbreuken.
Wetenschappelijk onderzoek[1] heeft een positief effect aangetoond tussen een hogere inname van fruit waarin bioactieve stofjes zijn opgenomen. Daarbij wordt met een bijzondere interesse gekeken naar lycopeen, de rode kleurstof in tomaat.
![]() |
[Foto: www.worldhealth.net] |
Hoewel de uitkomsten van deze onderzoeken zeer positief lijken, acht men het toch van belang dat er in de toekomst veel meer onderzoek moet worden verricht. Vooralsnog is het uiteraard wel een goed idee om zoveel mogelijk tomaten of producten, waarin tomaten zijn verwerkt, in je dieet op te nemen.
[1] Shen et al: Fruits and dietary phytochemicals in bone protection in Nutrition Research - 2012]
[2] Mackinnon et al: Dietary restriction of lycopene for a period of one month resulted in significantly increased biomarkers of oxidative stress and bone resorption in postmenopausal women in Journal of Nutrition, Health and Aging - 2011
No comments:
Post a Comment